KUIDAS NÄPISTAVA KUDUMIGA TOIME TULLA?!

 

Kudum, mis on valmistatud 100% villasest kiust, elab oma elu ning hingab omas rütmis.

Isegi kui su villane toode natuke torgib, siis õige hooldusega annab ka see kõige karedam villane kiud veidi järgi ja muutub pehmemaks. Tead ju küll, et näiteks täisnahast toode võtab kergesti kõik kraapsud ja kriipsud omale külge ja ajapikku loobki see talle iseäraliku olemuse. Sama on ka kudumiga. Lõng millest sinu kampsun on kootud, alustab sinu seljas oma uut elu. Ta võib näpistada, talle võivad topid tekkida ja ta võib oma kuju veidi muuta. See kõik on normaalne, kuna tegemist on naturaalse villase kiuga.

 

MERIINOVILLA KEERULINE STRUKTUUR

Woolish kasutab 100% meriinovilla. Meriinovillal on väga keeruline füüsiline struktuur, mis on miljonite aastate jooksul välja kujunenud, et kaitsta lambaid karmi ilmastiku eest. Seepärast ongi meriinovill külma ilmaga soe, kuuma ilmaga jahe, juhib hästi niiskust, püsib märjana soe ning on naha vastu väga pehme. Lambad on meie eest töö ära teinud ja ideaalse ilmastikukindla kiu välja töötanud.

 

 

 

MIKS AGA VÕIB MÕNI VILLANE TOODE NÄPISTADA?

Mõni vill on lihtsalt karedam kui teine. Näiteks meriinovill on pehmem ja peenem, mistõttu on seda mugavam kanda. Isegi kõige paksem meriinovill on vaid 24 mikroni (mikron on villakiu läbimõõdu mõõtühik) paksune – vähem kui pool ühe juuksekarva paksusest. Maailma pehmeim meriino võib olla alla 12 mikroni paksune. Meie kasutame 19,5 mikroni paksust lõnga. Mõned aastad varem oli meil ka paksemat meriinovilla kasutusel, kuid aastatega oleme liikunud kvaliteetsema, pehmema ja vastupidavama lõnga suunas.

 

 

MIKS ON LAMBAD LOKKIS?

Villale annab pehmuse tema looduslikud kortsud või lained, mis muudavad lamba nähtavalt "lokiliseks". Need lokid aitavad kinni hoida õhku, mis suurendab villa loomulikke isoleerivaid omadusi, kuid muudab villase kanga naha vastu pehmeks. Jämedas ja sügelevas villakius on 1–2 lainet 2 cm kohta, kvaliteetses meriinovillakius aga ligikaudu 100 lainet. Seepärast on kvaliteetsest villast valmistatud riided erakordselt vastupidavad ja funktsionaalsed ega kahjusta ka keskkonda – lõpuks võid need isegi kompostihunnikusse visata.

 

 

 

KÕIK VILLAD EI OLE ÜHE VITSAGA LÖÖDUD

Hirm, et villane toode võib olla kare on täiesti arusaadav. See vill, millest meie esivanemate kampsunid olid tehtud, võiski olla kare. Kuid ära löö käega kõikidele villastele toodetele ning eriti meriinovillale, kuna tegelikkuses on tänapäeval kasutusel juba väga kvaliteetsed meriinovilla lõngad, millel puudub igasugune karedus.

 

 

 

JUHISED, KUIDAS NÄPISTAVA KUDUMIGA TOIME TULLA

Kui googeldada “mida teha torkiva kampsuniga”, siis võid leida mitmeid erinevaid viise, kuidas oma villast toodet “korrale kutsuda”. Soovitatakse toode külmutada või siis leotada seda äädika ja soola lahuses.. Hmmm..

Esiteks, meie neid meetodeid ei julge soovitada, kuid soovitame sul muuta oma mõtteviisi. Selle asemel, et kiruda ja mõelda, et su kampsun on torkiv ja jube nõme. Mõtle hoopis, et see kampsun on kootud villast, mis on tulnud päris lamba seljast ning selle villa elujärg on nüüd sinu seljas. Sellel on olnud vaja võidelda võibolla väga keerulise ilmaga ning nüüd saab ta rahus sinule sooja pakkuda. Õige hooldusega annab ka see kõige jäigem villane kiud veidi järgi ja muutub pehmemaks.

 

 

Teiseks, kui su kampsun ikka näpistab sind, siis siin on mõned näpunäidet kudumite hoolduseks ja näpistuse vähendamiseks:

  • Pese oma kudumeid villale mõeldud pesuvahendiga, mis aitab villakiudu taltsas hoida ning muudab toote pehmemaks.

  • Auruta kudumit peale pesu või kandmiste vahepeal, et villakiud püsiks paigal ning ei torgiks sind.

  • Soeta topieemaldaja ning isegi kui toppe ei ole, siis käi kampsun sellega seest poolt vahetevahel üle, et eemaldada kiudude otsad, mis võivad kampsunist välja upitada ja sind torkida.

  • Lase kampsunil oma kehasoojusega harjuda ning vaata, kuidas ta aina pehmemalt sind hoiab.

  • Eelista 100% meriinovillaseid tooteid, meriinovill on pehme ning peenema kiuga kui tavaline lambavill.