#woolishperson soovitab - kuidas alustada oma jätkusuutlikku teekonda.

Astusime ühel sügisesel õhtul sisse Peet Ruut restorani, kus saime kokku põneva ja särasilmse Kädi Eelmaaga. Jutt ringles Kädi enda ning ka talle südamelähedaseks saanud ringmajanduse ümber. Meie ja Kädi maailmavaadetes leiab palju sarnasusi. Loe lähemalt, kuidas Kädi maailma igapäevaselt paremaks muudab ning kuidas sina seda teha saaksid.

Enne veel, kui asume intervjuu juurde, siis kas sa teadsid et…

  • 2025 aastast peavad kõik Euroopa Liidu liikmesriigid hakkama liigiti koguma rõivaid ja tekstiile (sh tekstiilijäätmeid).
  • Täna jõuab ringlussevõtu teel moetööstuse väärtusahelasse tagasi alla 1% kasutatud rõivastest.
  • Ligi 73% maailmas toodetud ja tarbitud rõivastest ja tekstiilidest suunatakse prügilasse ladestamisele või põletusse. 
  • Vill on 100% looduslik, taastuv ja biolagunev. Ükski teine kiud, ei naturaalne ega keemiline, ei vasta kõikidele villa loomulikele eelistele.
  • Vill on maailmas enim taaskasutatud ja taaskasutatud kiud.

Kes sa oled? Kust sa tuled? Olen Tallinna kesklinna tüdruk, naine, ema, laps ja ettevõtja. 

Millega sa oled tegelenud? Mu taust on kommunikatsioonivaldkonnas, olen teinud koostööd suuremate ja väiksemate moe- ja ilubrändidega ning kohalike disaineritega, põiganud ka kultuuri- ja loomemajanduse valdkonda. Loonud elukaaslasega kahasse loodusliku kosmeetikaga tegeleva pereettevõtte Tuul, mis näitas mulle selgelt tänase lineaarse majandusmudeli kitsaskohti ja tekitas huvi ringmajanduse mudeli vastu. Selle pinnalt tegin möödunud aastal kannapöörde ja astusin taas ülikooli, sedapuhku tootmise ja tootmiskorralduse erialal. See tõi omakorda minuni uue ja huvitava väljakutse TEXroad, mis annab mulle võimaluse kombineerida oma varasemad teadmised ja oskused sellega, mis mu südame täna kiiremini tuksuma paneb ehk ringmajandusega.

Kirjelda lihtsalt lahti mis on TEXroad ja mis on selle eesmärk? TEXroad keskendub tekstiilisektori andmetele. Me kaardistame kriitilist informatsiooni - millised tooted, materjalid, kiukoostised millises mahus täna turul on, mis neist edasi saab ja mis neist edasi võiks saada. TEXroadi eesmärk on pakkuda tekstiilisektorile üheseid andmeid terve väärtusahela lõikes, selleks et majandus ja poliitika saaksid edasi areneda, innovaatilised lahendused saaksid tekkida ning ringmajandav tekstiilitaristu oleks uus reaalsus.

Miks on jätkusuutlik teema sulle oluline? Et järgmiste põlvkondade eluolu oleks rahuldatud sarnaselt minu tänasele elule.  

Mis printsiipe sa järgid, kui omale rõivaid soetad? Vähem rõivaid garderoobis teeb elu palju lihtsamaks. Ma ei ole eeskujulik tavakaubanduses ostleja ja kannan riideid pikalt. Uusi rõivaid ostan peamiselt oma viieaastasele tütrele ja siis jälgin materjali (monomaterjalidena orgaaniline puuvill, vill, bambus), järelturul müümise või edasipärandamise potentsiaali (kvaliteetne kaubamärk) ja vastupidavust (õueriiete puhul vihmapidavus, soovitatav temperatuur). Vajadusel kleebin-lõikan-parandan rõiva eluea pikendamiseks. 

Anna mõni soovitus neile, kes alles alustavad jätkusuutlikku teekonda. Alustamine on alati kõige keerulisem, edasi läheb juba lihtsamalt. Ole uudishimulik, loe läbi mõni asjakohane raamat või vaata dokumentaalfilme, uuri sõpradelt-tuttavatelt nende jätkusuutlike praktikate kohta ja rakenda parimaid soovitusi enda igapäevas. 

Kas toetad ja kannad ka eesti moebrände? Muidugi toetan ja kannan uhkusega, meie turul on väga häid moebrände. Mu garderoobi on jõudnud imelisi Augusti, Roberta Eineri, Liisi Eesmaa ja pehmeid kelpmantextile rõivaid. 

Kas romantiline õhtusöök Toscanas või sõpradega maale ploome korjama? Kuna Toscanas kasvavad ploomid, siis võtaks sõpradega ette roadtripi Toscanasse ploome korjama. 

Milline meie kampsun sind kõige paremini iseloomustaks? Täna kombineeriks number suurema triiksärgi pahempidi pööratud Flamingo vestiga

Millest sa unistad just nüüd ja praegu? Ringlussevõtuühiskonnast, elurikkast haljastusest linnaruumis ning sidusamast koostööst avaliku ja erasektori vahel. 

Tutvu TEXroad missiooniga.

Tutvu Peet Ruut resto tegemistega.